FODTERAPI - BEHANDLING

Fodbehandlinger forebygger fodproblemer ved at forhindre dem i at opstå eller tage dem i opløbet.
Hud- og negleproblemer, der beskæres professionelt, er fx længere tid om at blive gendannet, end hvis det er fjernet ved hjælp af andre metoder.

Behandling af vorter og ligtorne hos fodterapeuten vil ligeledes forhindre, at patienten fejlbehandler sig selv med vortemidler og ligtorneplastre med risiko for at ætse huden omkring hudproblemet.

 

Hudproblemer såsom hård hud, hælrevner og ligtorne beskæres med stor præcision med en skalpel eller en elektrisk beskærer. Samtidig undersøger fodterapeuten den bagvedliggende årsag til problemer, da de skal forebygges for ikke at genopstå. Det sker blandt andet ved at vejlede patienten i valg af mere fodvenligt fodtøj, brug af aflastende indlæg og bedre fodpleje.

Negleproblemer behandles ved at slibe, klippe og rense neglene i falsene. Behandlingen sluttes af med fodcreme, der bevarer hudens fugtighed og forebygger hård hud.

En fodbehandling tager cirka 45 minutter og i den tid kan fodterapeuten have en god dialog med patienten, om fødder, smerter, sygdomme og daglige rutiner. Tiden bruger fodterapeuten også til at vejlede patienten i, hvordan fødderne skal plejes dagligt, hvad patienten skal holde øje med og hvilke sko, som kan forbedre patientens fodsundhed.

Patienten vejledes også i henhold til sygdomsrelaterede fodproblemer såsom diabetes, gigt eller psoriasis som kræver en særlig form for opmærksomhed og pleje. Ødemer, nedsat kredsløb eller betændelsestilstande er fx også faktorer, der påvirker fødderne negativt. Kompressionsstrømper, gode råd, indlæg og laserterapi er nogle af de redskaber, fodterapeuten behandler med.

Endelig kan fodterapeuten udstyre patienten med fodøvelser, som kan gøre fødderne mere smidige, afhjælpe fodsmerter, hvilket kan være et supplement til indlæg.

Neglebøjle

Nedgroede negle kan behandles med en bøjle, som fodterapeuten fremstiller specielt til dine negle.
Har du nedgroede negle, kan smerten lindres ved at sætte en såkaldt neglebøjle på den eller de negle, der volder problemer. Neglen vil langsomt blive rettet op af bøjlen.

Fodstatus

Har du aldrig været til fodterapeut før, vil dit første besøg starte med, at du får lavet en fodstatus.

En fodstatus består af en række undersøgelser, hvor fodterapeuten blandt andet tester din følesans i fødderne. Det sker for at vurdere din risiko for at få sår på fødderne. Du vil også få kontrolleret din blodtilførelse, fordi den afgør din evne til at hele eventuelle sår på fødderne.

Dine fødder vil blive undersøgt for fejlstillinger og stive led, der kan være med til at ændre din gang. Det kan give dig problemer andre steder i kroppen. Din fodterapeut kan hjælpe dig med at forebygge problemer ved at fremstille indlæg til dig, som du kan lægge i skoene.

Din fodterapeut vil også se efter, om der er forandringer i din hud og dine negle og vejlede dig i, hvordan du kan afhjælpe dem. Tør hud kan du for eksempel mindske med en fed creme. Og du kan lindre smerten fra nedgroede negle med neglebøjler.

Resultatet af screeningen danner grundlaget for at finde den bedste behandling til dine fødder i samarbejde med din fodterapeut. Resultatet afgør også, hvilket tilskud du kan få.

Hvis du skifter fodterapeut, kan din nye fodterapeut hente din tidligere fodstatus i en database, så din behandling kan fortsætte efter planen.

En fodundersøgelse hos din egen læge eller på ambulatoriet kan IKKE erstatte undersøgelsen hos din fodterapeut.

Fodstatus for diabetikere

Diabetikere skal være særligt opmærksomme på deres fødder på grund af øget risiko for en række senkomplikationer. Hvis disse ikke forebygges og behandles effektivt, risikerer man alvorlige lidelser som fodsår og amputationer.

Fodstatus er en meget grundig undersøgelse, der består af en række delundersøgelser, som alle er med til at belyse diabetikerens fodsundhed og giver status på en række risikofaktorer.

Fodterapeuten foretager en række tests og undersøgelser. Blandt andet undersøges nogle af de sanser, der er vigtige for fødderne; bl.a. føle- og vibrationssansen. Fodterapeuten kigger også efter forandringer i hud, neglenes tilstand ligesom der undersøges for mobilitet og kredsløbsforstyrrelser. Endelig foretages en grundig undersøgelse af, om diabetikeren har fejlstillinger i fødderne. Dette er særligt vigtigt, da ubehandlede fejlstillinger kan være med til at fremprovokere fodsår.

En vigtig del af fodstatus er at give vejleding til patienten i forhold til egenomsorg, fodtøj og forebyggelsen af senkomplikationer.

På baggrund af den gennemførte fodstatus stratificeres patienten i gruppe 1 – 4 alt afhængig af føddernes tilstand. Denne stratificering bruges som udgangspunkt for tilrettelæggelsen af en individuel behandlingsplan og fungerer derfor også som pædagogisk værktøj over for patienten. Endvidere har stratificeringen betydning for patienten i forhold til, hvor mange behandlinger der gives offentligt tilskud til.

Undersøgelsen indeholder ingen behandlinger.

Fodstatus skal gennemføres en gang om året.


Med et biothesiometer måler fodterapeuten vibrationssansen. Diabetisk neuropati er den alvorligste senkomplikation for mange diabetespatienter og en vigtig risikofaktor.

Som led i fodstatus tester fodterapeuten patientens følesans. Nedsat følesans på fødderne er en af de hyppigst forekomne komplikationer, som diabetikerne vil opleve.

Kapilærresponsens er udtryk for, om blodfylden sker hurtigt eller langsomt. Forsinket kapillærrespons er tegn på dårlig blotcirkulation. Undersøgelsen foretages ved at trykke blodet væk fra huden med et let tryk, der var få sekunder. Bliver huden hurtig rød, når fingeren tages væk, er kapilærresponsen normal. Hvis det tager mere end to sekunder, er der nedsat respons.